Κριτική παραμυθιού “Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ”

Τα παραμύθια, διδάσκουν όλες τις ανθρώπινες αξίες όπως είναι η γενναιότητα, η αγάπη, η φιλία. 

Η φιλία είναι πολύ σημαντική σε όλες τις ηλικίες, από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή αλλά για τα μικρά παιδιά η συμβολή της φιλίας  στην εξέλιξη της κοινωνικότητάς τους είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι οι πρώτες σχέσεις που δημιουργούν τα παιδιά, μετά από την σχέση φυσικά με τα αδέρφια τους εάν υπάρχουν, μέσα από τις οποίες μαθαίνουν να διαπραγματεύονται , να υποχωρούν, να μοιράζονται, να διεκδικούν, να χαίρονται αλλά και να απογοητεύονται. Για κάποια παιδιά η δημιουργία νέων φίλων έρχεται αβίαστα σε άλλα όμως απουσιάζει αισθητά από τη ζωή τους. Η μικρή ηρωίδα του παραμυθιού «Η νεράιδα της φιλίας» η Αλεξία, μεγαλώνει σε ένα όμορφο περιβάλλον όπου όλα είναι τέλεια για ένα παιδί. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Η μοναξιά την συντροφεύει συνεχώς στο σχολείο, στη παιδική χαρά. Θα καταφέρει τελικά να αποκτήσει μια φίλη όπως τα άλλα παιδιά; Η νεράιδα της φιλίας τι ρόλο παίζει σε αυτή την ιστορία;

Το παραμύθι δίνει μια πολύ παιδική ματιά και διάσταση στα πράγματα, όπως και φυσικά συμβαίνει. Το κείμενο είναι μικρό, για να μην κουράσει, αλλά τόσο απλό και κατανοητό ταυτόχρονα με γραφή μεγαλογράμματη με κόκκινο ζωηρό χρώμα που μεταδίδει απίστευτη ενέργεια και δημιουργεί ένα ευχάριστο αναγνωστικό περιβάλλον ώστε τα μηνύματα που θέλει να στείλει στο μικρό αναγνώστη η συγγραφέας να δίδονται αβίαστα. Συνδυάζεται δε, με την ωραία εικονογράφηση, που σε βάζει μέσα στην γλυκιά αυτή ιστορία και πλαισιώνει με τη χρωματική παλέτα επακριβώς τις σκέψεις της συγγραφέως, με ζεστές και καθαρές γραμμές που αποτυπώνουν τα συναισθήματα.

Ένα παραμύθι που θα βοηθήσει τα παιδιά  στην αυτοεκτίμηση και στην αίσθηση του «ανήκειν».

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρίνα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1996 στη Νάουσα Ημαθίας και μεγάλωσε στο χωριό Μαρίνα, όπου κατοικεί. Είναι απόφοιτη Παιδαγωγικών, Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης κι έχει πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφαλείας. Έχει διακριθεί σε μερικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Δημοσιεύθηκαν διηγήματα και ποιήματά της σε λογοτεχνικό περιοδικό κι εφημερίδα.

(Πηγή: “Εκδόσεις Ηλιαχτίδα”, 2024)