Κριτική βιβλίου “An unexpected ally”

Στο βιβλίο “Ένας απρόσμενος σύμμαχος”, η συγγραφέας Sophia Kouidou-Giles, υφαίνει μια συναρπαστική ιστορία αγάπης, εκδίκησης και λύτρωσης με φόντο την ελληνική μυθολογία. Η ιστορία με χρονική αφετηρία την επίσκεψη του Οδυσσέα στον Άδη πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη, ακολουθεί το υπαρξιακό ταξίδι της πρωταγωνίστριας Κίρκης για να βρει τον αληθινό εαυτό της, μιας αθάνατης μάγισσας με απαράμιλλη ομορφιά και εκδικητική φύση.
Η συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι της παράνοιας ενός ανέφικτου έρωτα μεταξύ ενός αμφίβιου Θεού και μιας θνητής όμορφης κοπέλας. Η μάγισσα Κίρκη από νεαρή ηλικία εισπράττει την απόρριψη της μητέρας της Πέρσας και την αδιαφορία του πανίσχυρου πατέρα της , Ήλιου. Κουρασμένη από τις εφήμερες σχέσεις με τους θνητούς λόγω της αθάνατης φύσης της συναντά τον έρωτα της ζωής της τον Γλαύκο, έναν αμφίβιο Θεό που ασχολείται με την βοτανική όπως και η ίδια. Όμως η μοίρα τον θέλει ερωτευμένο με την Σκύλλα μια θνητή κοπέλα που δεν ανταποκρίνεται στον έρωτα του.
Ο θυελλώδης και ανεκπλήρωτος έρωτας του Γλαύκου για την θνητή θα τον οδηγήσει στην παράνοια και θα βλάψει την όμορφη Σκύλλα. Τα παιχνίδια της μοίρας περίεργα και η Κίρκη αντί να κυνηγήσει τον έρωτα της αποφασίζει να σώσει την αθώα θνητή από το τρομακτικό πεπρωμένο της.
Η γραφή της Sophia Kouidou-Giles είναι τόσο λυρική όσο και ελκυστική, με δυνατές σκηνές και τα μυθολογικά στοιχεία να είναι σε τέλεια αναλογία. Αληθινοί Θεοί , με φωτεινή και σκοτεινή πλευρά, έτοιμοι να παρέμβουν σε κάθε ανθρώπινη και μη, δραστηριότητα. Αλλεπάλληλοι υπαρξιακοί προβληματισμοί, ένα άλμα στο χώρο και στο χρόνο, προσελκύοντας τους αναγνώστες στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας με ζωντανές περιγραφές, μυστήρια και έθιμα. Η ιστορία είναι γρήγορη και γεμάτη ανατροπές, κρατώντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέχρι το τέλος.

Ένα από τα δυνατά σημεία του βιβλίου “Ένας απρόσμενος σύμμαχος” εκτός από τον πλούσιο εικονοποιητικό λόγο, με πληρότητα, ρεαλισμό και ακρίβεια είναι ότι αναφέρεται στην πανίσχυρη μάγισσα με μια επανορθωτική οπτική. Η Κίρκη δεν μάγεψε τον Οδυσσέα με τα φίλτρα της αλλά με την απίστευτη ομορφιά της και τη φροντίδα της τόσο σαν οικοδέσποινα όσο και σαν ερωμένη. Στο ταξίδι της αναζήτησης, ακολουθώντας το τραγούδι της ψυχής της θα θέσει νέες βάσεις στη ζωή της ακόμη και να συγχωρέσει την τοξική μητέρα της . Ο αληθινός εαυτός της απελευθερώνεται και αποκαλύπτει μια τρυφερή και ευσπλαχνική ψυχή και όχι την αρπακτική πλανεύτρα που όλοι γνωρίζουμε.
Και θα κλείσω με τον προβληματισμό της συγγραφέως.

«Πώς γνωρίζουμε αυτούς που αγαπάμε; Γνωρίζουμε; Τους
αγαπάμε πραγματικά ή είναι σύντροφοι για ένα
διάστημα;»

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Sophia Kouidou-Giles γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πανεπιστημιακά στις ΗΠΑ. Κατέχει πτυχίο ψυχολογίας και μεταπτυχιακό στην κοινωνική εργασία. Στην πάνω από 30ετή καριέρα της στον τομέα της παιδικής πρόνοιας, υπηρέτησε ως επαγγελματίας, εκπαιδευτικός, ερευνητής και διοικητικός υπάλληλος και δημοσίευσε άρθρα σε ελληνικά και αγγλικά επαγγελματικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια, η εστίασή της έχει μετατοπιστεί στη συγγραφή μη μυθοπλασίας, μυθοπλασίας, ποίησης και μετάφρασης. Έχει δημοσιεύσει στα περιοδικά Voices, Persimmon Tree, Assay, The Raven’s Perch, The Time Collection και The Blue Nib. Το ποιητικό της λεύκωμα είναι το Transitions and Passages. Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες, μεταξύ των οποίων The Time Collection, Visual Verse και Art in the Time of Unbearable Crisis.

Τα απομνημονεύματά της, Επιστροφή Στη Θεσσαλονίκη/Return to Thessaloniki, εκδόθηκαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Τύρφη. Το βιβλίο στα αγγλικά: The book in English: Sophia’s Return: Uncovering My Mother’s Past, εκδόθηκε από την She Writes Press. Η Σοφία ζει στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον, κοντά στον γιο της, τη νύφη της και τους δύο εγγονούς της. Μάθετε περισσότερα γι’ αυτήν στην ιστοσελίδα της. Το “Perse” είναι η συνέχεια του βιβλίου “An Unexpected Ally” (Ένας απρόσμενος σύμμαχος). Αναζητήστε το τον Νοέμβριο του 2025.