«Μεγάλο πράγμα το χιούμορ, είναι ο σωτήρας μας. Τη στιγμή που προβάλλει, όλες οι στενοχώριες και τα βάσανα εξανεμίζονται και ένα πνεύμα ηλιόλουστο παίρνει τη θέση τους»
Mark Twain
Το χιούμορ έχει ευεργετική επίδραση στο οργανισμό μας σωματικά και ψυχικά γιατί εκλύει το γέλιο που θεωρείται «φάρμακο θαυματουργό.»
Όπως ο κάθε άνθρωπος ψάχνει το χιούμορ στη ζωή του έτσι και οι αναγνώστες το αποζητούν στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου. Όμως οι περισσότεροι συγγραφείς το αποφεύγουν γιατί χάνεται η συνοχή της ιστορίας, γιατί οι χαρακτήρες αποδυναμώνονται γιατί η διαφορά μεταξύ του αστείου και του γελοίου είναι μικρή.
Και ξαφνικά έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «ΚΑΡΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ» της συγγραφέως Βασιλικής Γκουντσίδου από τις εκδόσεις «Ανάτυπο». Η χιουμοριστική τιτλοφόρηση τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον μου.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη:
- Α μέρος: «προσωπικές περιπέτειες», με καλή διαχείριση του χιούμορ και με σκιά δράματος
- Β μέρος: «καραντίνα χρονογραφήματα»
- Γ μέρος: «Αναμνήσεις από την πόλη μας», όπου αναφέρεται με νοσταλγικό τρόπο στην όμορφη Θεσσαλονίκη
Άρχισα να το ξεφυλλίζω και ομολογώ ότι υπήρχε στις σελίδες του έντονος προβληματισμός συνυφασμένος με την τέρψη.
Κάτω από την «ομπρέλα» του χιούμορ η συγγραφέας χρησιμοποιώντας την αυτoκαταδυνάστευση αλλά με λιτό ύφος και ευαισθησία ασχολείται με τα στερεότυπα , μας ταξιδεύει στο παρελθόν και στις μέρες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, με έξυπνο και αστείο τρόπο δημιουργώντας ένα χαρούμενο παρόλα αυτά περιβάλλον.
Ενδεικτικά αναφέρω το έξυπνο λογοπαίγνιο της συγγραφέως με τις αγγλικές λέξεις αλλά και τα σεμινάρια που μας κάνει για την εκμάθησή της.
Σας παραθέτω ένα απόσπασμα:
«Τόνισε (ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ) ότι για να see καλύτερες μέρες πρέπει να προσέχουμε τα 3C, έτσι ώστε να μην στέλνομε μόνο γραπτά μηνύματα αλλά να αποκτήσει οντότητα το see u later. Αναλυτικότερα αυτά είναι :
Crowd, πλήθος
Close contact, στενές επαφές
Confined places, κλειστοί χώροι με κακό εξαερισμό
Περίμενα να δώσει έμφαση στην ομιλία και σε ένα τέταρτο C, cover, κάλυψη του προσώπου με μάσκα…»
Ένα καταπληκτικό βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε γιατί μέσα από τις σελίδες του μας χαρίζει αυτό το χιούμορ που σπάει την μονοτονία και την πλήξη της λογοτεχνίας και θα γελάσετε «μέχρι δακρύων».
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού, αποφάσισα να αντιδράσω γράφοντας χρονογραφήματα με Quarantee, ελπίζω, χιούμορ. Γιατί; Κατά τον Σαίξπηρ: «Όσο γελάμε, τίποτα δεν χάθηκε». Και σε ένα δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με ένα Λατινικό ρητό «Castigat ridendo mores», με λίγα λόγια: «Η κωμωδία και γενικότερα η σάτιρα διδάσκουν και διαμορφώνουν το ήθος μέσω του γέλιου». Ακόμη κι αν υποφέρεις από κάποιο ατύχημα, μπορείς να συμφωνήσεις με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που υποστηρίζει ότι «αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πώς το θυμάσαι». Και μετά έρχονται οι αναμνήσεις που δίνουν νέα έμπνευση για συνέχεια. Μήπως είχε δίκαιο ο Αισχύλος που υποστήριζε ότι «Μνήμην θ’ απάντων, μουσομήτορ’ εργάνην», δηλαδή «Μνήμη όλων γενεσιουργός, μητέρα των μουσών». Κι όσον αφορά τις προσωπικές περιπέτειες, «Αν γελάς με τον εαυτό σου, δεν θα γελούν με σένα» (Lusius Seneca, λατίνος φιλόσοφος).
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Βασιλική Γκουντσίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Σπούδασε Φυσική στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Είναι μέλος της Δ.Ε. των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το Cyberbullying και τον Old-age exclusion.
Έλαβε μέρος σε δεκάδες διεθνή και πανελλήνια συνέδρια με επιστημονικές εργασίες κυρίως για το cyberbullying.
Μετά τη συνταξιοδότησή της από το Τμήμα Φυσικής, ξεκίνησε να γράφει χρονογραφήματα που έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο και έχει δικιά της στήλη σε ηλεκτρονική εφημερίδα.
Έργα της:
«Cyberbullying through the new media-findings from an international network», με την επιμέλεια του καθηγητή Peter K. Smith, Psychology Press Taylor and Francis Group, London and New York, 2013.
«Η γιαγιά Σοφία, ο μικρός Χαραλαμπούλης, το διαδίκτυο και το cyberbullying», Βασιλική Γκουντσίδου, Άννα Φαχαντίδου, παραμύθι, εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Μάιος 2016.
Έλαβε έπαινο για το δοκίμιο «Αριστοτέλης και Η/Υ». Συλλογικό έργο «Διαγωνισμός ποίησης και δοκιμίου: Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης», Εχέδωρος Εκδοτική, 2017.
«Ασύνορες μνήμες», Συλλογικό έργο, εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Δεκέμβρης 2017.
«Η Σίλια και ο Τάκης, ο Ρομποτάκης στο σχολείο του μέλλοντος», Βασιλική Γκουντσίδου-Άννα Φαχαντίδου, παραμύθι, εκδόσεις iWrite, Ιανουάριος 2019. (Πηγή: “Εκδόσεις Ανάτυπο”, 2023)