Κριτική βιβλίου “Ο ΑΤΣΑΛΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ”

 «Μια επανάσταση μπορεί να τα αλλάξει όλα»;  

αναρωτιέται εύστοχα η συγγραφέας Μαρία Τζωρτζάκη στο βιβλίο της «Ο ατσάλινος κήπος». 

Με αφορμή την επανάσταση των ζώων εναντίον των ανθρώπων για τα φρικτά εγκλήματα που υπέστησαν από αυτούς και καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία, υπόκωφοι ήχοι ανησυχίας ξεπετάγονται προβληματίζοντας τον αναγνώστη για τα αποτελέσματα μιας επανάστασης. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο βιβλίο «Ο ατσάλινος κήπος» τα ζώα μετά από τα εγκλήματα των ανθρώπων εις βάρος τους, με κορύφωση το θάνατο ενός λιονταριού, πατέρα του Ντόριαν, συνειδητοποίησαν ότι έχουν ύπαρξη, φωνή και αποφάσισαν να κάνουν πράξη ένα όνειρο: Μια επανάσταση εναντίον των ανθρώπων. Τα ζώα ανέλαβαν την εξουσία και έκλεισαν τους ανθρώπους στα κελιά που ήταν τα ίδια παλαιότερα φυλακισμένα.  

Στη νέα κοινωνία, διαμορφώθηκαν  τρεις κατηγορίες κατοίκων, οι Ζωάνθρωποι, οι Ωμηστές και οι αληθινοί, οι λίγοι εναπομείναντες άνθρωποι που αγαπούσαν τα ζώα. 

Ο συνετός Ντόριαν, καθώς εξελίσσεται η ιστορία, αναρωτιέται για την επανάσταση κάνοντας μια επανεκτίμηση της κατάστασης.  Χάλασαν τον παλιό κόσμο των ανθρώπων που στηριζόταν στην υποταγή της μάζας και στην εξουσία κάποιων για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην ισότητα. Μήπως είχαν υπερβάλλει; Μήπως τελικά η δημοκρατία και η ισότητα  αφορά μόνο την κυρίαρχη τάξη;  Μήπως το μόνο που πέτυχαν τελικά είναι απλά να διώξουν τους ανθρώπινους δυνάστες και να τους αντικαταστήσουν με ζωικούς;  

Ένα βιβλίο με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο που θα προβληματίσει αλλά και θα εκπλήξει ευχάριστα τον αναγνώστη. 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρία Τζωρτζάκη γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται στη συγγραφή και τη στιχουργική. Το διήγημά της Η Ορχιδέα στο Σκοτάδι έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή βραβευμένων διηγημάτων Ημερολόγια
Καραντίνας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιανός το 2020.
Το 2022 κυκλοφόρησε και το πρώτο τραγούδι σε δικούς της στίχους και σύνθεση Θέμη Καραμουρατίδη, το Αξίζει, το οποίο ερμηνεύει η Μελίνα Κανά στον δίσκο Σπίθα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, κάνοντας ρεπορτάζ και αρθρογραφώντας για έντυπα περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ ασχολείται και με το διαδικτυακό μάρκετινγκ.